Alles voor je

Digitale toegankelijkheid

Stel je voor: een digitale revolutie die ervoor zorgt dat websites en digitale documenten voor iedereen toegankelijk zijn. Dat is precies waar digitale toegankelijkheid voor staat.
Digitale toegankelijkheid
Alles voor je digitale toegankelijkheid

Wat is digitale toegankelijkheid?

In Nederland alleen zijn er 4,5 miljoen mensen met een functiebeperking. Tot deze groep behoren onder andere mensen die slechtziend of doof zijn, een ernstige motorische beperking of een licht verstandelijke beperking hebben en laaggeletterden. Op dit moment is veel digitale informatie voor hen niet toegankelijk. Daar willen wij verandering in brengen! En gelukkig kan er door digitale bronnen conform de WCAG 2.1 richtlijnen op te stellen, hier verandering in worden gebracht.

Op dit moment is digitale toegankelijkheid enkel verplicht voor (semi)-overheidsinstanties. Hier komt snel verandering in. Vanaf 2025 zullen ook steeds meer bedrijven aan de WCAG richtlijnen moeten voldoen. Werk aan de winkel dus!
Alles voor je digitale toegankelijkheid

Toegankelijke PDF’s

Heb je onvoldoende tijd om documenten digitaal toegankelijk te maken? Of heeft jouw organisatie of bedrijf de kennis niet? Geen zorgen! Wij kunnen jouw documenten digitaal toegankelijk maken. Ons team is op de hoogte van de actuele toegankelijkheidseisen en maakt van jouw jaarverslag, beleidsstuk of rapport direct een toegankelijke PDF.

Wij kunnen zowel een bestaand document toegankelijk maken als een nieuw document voor je opstellen. Het opgeleverde document is direct klaar om op de website geplaatst te worden.

Hoe digitaal toegankelijk zijn mijn documenten?

Dat checken we graag voor je! Vul onderstaand formulier in en voeg jouw document toe. We controleren vervolgens binnen 3 werkdagen hoe digitaal toegankelijk jouw document is.
Max grootte 10MB.
Aan het uploaden...
fileuploaded.jpg
Upload mislukt. Maximale grootte is 10 MB.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Digitale toegankelijkheid documenten
Alles voor je digitale toegankelijkheid

Toegankelijke infographics

Met een infographic kun je op basis van een beeld een grote hoeveelheid informatie toegankelijk en inzichtelijk maken. Hoewel alleen overheidsinstanties verplicht zijn om digitaal toegankelijke infographics aan te bieden, profiteert iedere organisatie hiervan. Een toegankelijke infographic heeft namelijk een groter bereik, is eenvoudig te begrijpen en is bovendien zeer gebruiksvriendelijk.

Wij helpen je graag aan een toegankelijke infographic. Vanaf de start van het ontwerpproces wordt er kritisch nagedacht over de opbouw van de infographic, zodat deze voor een zo groot mogelijke groep begrijpelijk is.
Alles voor je digitale toegankelijkheid

Toegankelijke animaties

Animatievideo’s vormen een unieke manier om een grote hoeveelheid informatie op een speelse wijze te communiceren met je doelgroep. Om te zorgen dat een animatievideo toegankelijk is, moet er rekening worden gehouden met veel factoren.

Visueel gezien moet er voldoende contrast zitten in de kleuren, er moet ondertiteling worden toegevoegd en er is een duidelijke voice-over nodig die de informatie voorleest. Onze vormgevers weten waar een toegankelijke animatievideo aan moet voldoen en zetten jouw ideeën om in een mooie én toegankelijke video.

Veelgestelde vragen over digitale toegankelijkheid

Is het principe van digitale toegankelijkheid nog niet helemaal duidelijk? Kijk dan vooral even naar de veelgestelde vragen hieronder en lees alle antwoorden rustig door. Staat jouw vraag er niet tussen? Laat het ons dan vooral weten!

Waarom digitale toegankelijkheid?

Digitale bestanden horen voor iedereen toegankelijk te zijn. Ongeacht of je een functiebeperking hebt. Een pdf die aan de eisen van WCAG 2.1 voldoet, kan worden geïnterpreteerd door een braille apparaat, hardop worden voorgelezen en worden bediend met een toetsenbord. Zo wordt niemand buitengesloten en heeft iedereen toegang tot de informatie.

Voor welke bedrijven is digitale toegankelijkheid verplicht?

Voor alle (semi-)overheidsinstanties. Deze instanties zijn verplicht om een toegankelijke website te hebben. Dit betekent dat ook alle documenten op de website toegankelijk moeten zijn, waaronder de pdf’s.

Let op: vanaf 2025 moeten ook veel bedrijven voldoen aan de richtlijnen van de WCAG 2.1.

Waar staat WCAG voor?

WCAG staat voor Web Content Accessibility Guidelines. Dit zijn richtlijnen voor het ontwerpen, bouwen en onderhouden van websites en apps. Met als doel om een website of app toegankelijk te maken voor een zo groot mogelijk publiek.

Wat zijn de niveaus van de WCAG?

Er zijn drie niveaus, namelijk A, AA en AAA. Richtlijnen op niveau A vormen de basis voor toegankelijkheid. Voor (semi-)overheidsinstanties zijn niveau A en AA verplicht. Dit betekent dat hun websites en apps aan 50 succescriteria moeten voldoen.

Wat zijn de vier principes van de WCAG?

1. Waarneembaar
Informatie moet op verschillende manieren waarneembaar zijn. Hierdoor is de informatie voor een breed publiek toegankelijk.

2. Bedienbaar
De interface en de navigatie moeten op verschillende manieren te bedienen zijn. Mensen die geen muis kunnen besturen, mogen niet worden uitgesloten van de informatie.

3. Begrijpelijk
Zowel de inhoud als de bediening van het interface moeten begrijpelijk zijn.

4. Robuust
De content moet zo robuust mogelijk zijn zodat deze goed gelezen, begrepen en weergegeven kan worden. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat de code netjes staat zodat schermlezers de inhoud kunnen interpreteren.